Chili con carne
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 0,5 kg dobrej mielonej wołowiny, papryka czerwona, puszka czerwonej fasolki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, kumin czyli kmin rzymski, ostra papryczka chili, oliwa do smażenia, sól, pieprz, papryka, puszka pomidorów rozdrobnionych w puszce lub przecier pomidorowy, opcjonalnie: oregano |
Kuchnia | meksykańska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, danie obiadowe, kolacja, danie jednogarnkowe |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Cebulę posiekaj, zeszklij na głębokiej patelni lub w rondlu i dodaj do niej rozdrobnione mięso wołowe. Dopraw kuminem, solą, pieprzem i papryką oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż wszystko dość dokładnie i przykryj, żeby mięso zmiękło. Do mięsa dodaj pomidory lub przecier i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś przez około kwadrans. Następnie dodaj fasolę razem z zalewą, ostrą papryczkę i dopraw wszystko do smaku. Potrawa powinna być gęsta i pikantna jednak można doprawić ją wedle własnego uznania.
Podanie:
Chili con carne to klasyczna meksykańska potrawa, jednak ten przepis jest troszkę zmieniony na potrzeby naszych przyzwyczajeń kulinarnych. W sumie jest to inna wersja fasolki po bretońsku, trochę ostrzejsza no i zrobiona na bazie wołowiny, a nie kiełbaski. Podanie chili con carne jest dowolne, niektórzy jedzą ten gulasz z ryżem czy ziemniakami. Jednak najlepiej smakuje z grzankami lub z tortillą. Dzięki takiemu rozwiązaniu danie to nabiera trochę bardziej egzotycznego wydźwięku.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Carstor, Wikipedia
Zobacz także