Chleb domowy

Chleb domowy

Składniki:

  • pieczenie chleba3½ szklanki mąki żytniej razowej,
  • 3½ szklanki mąki pszennej-może być pełne ziarno z Lubelli,
  • 1 szklanka siemienia lnianego (ziarno całe),
  • 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego,
  • 1 szklanka otrąb,
  • można dodać również pomidorki suszone, ale nie w oleju, bazylię, czosnek, sezam lub inne dodatki wedle uznania, ale żeby ich objętość nie przekroczyła ¼ szklanki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4½ szklanki ciepłej wody,
  • zakwas.

Sposób przyrządzania:

  1. chleb domowyWszystkie suche składniki połączyć w misce, dodać zakwas
    i ciepłą wodę, zagniatać, aż do połączenia się składników. Zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po upływie tego czasu nabrać 3 łyżki stołowe ciasta z miski, nałożyć do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki na maksymalnie 10 dni.
  2. Ciasto przełożyć do nasmarowanej margaryną i posypanej otrębami blachy, lub 3 keksówek małych i pozostawić
    w temperaturze pokojowej jeszcze na 10 godzin.
  3. Po upływie czasu wstawić do rozgrzanego piekarnika 200ºC na 60 minut lub troszkę dłużej w zależności od piekarnika
    (w przypadku termoobiegu temperatura 190ºC, 60 minut).
  4. Nie wolno jeść chleba gorącego! Trzeba wyjąć go z blachy
    i zostawić do ostygnięcia.

Przykładowe godziny pieczenia:
19:00 - rozrobić ciasto
21:00 - nadebrać zaczyn i rozłożyć ciasto do blach
7:00 - pieczemy chlebek

Jak zrobić zakwas na chleb

Oceń artykuł
3,25 / 16 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Krzywdzińska

Zdjęcia: becashclever.com, Monika Krzywdzińska

Polecamy Ci również

Zobacz także