Chleb domowy
0
Składniki:
- 3½ szklanki mąki żytniej razowej,
- 3½ szklanki mąki pszennej-może być pełne ziarno z Lubelli,
- 1 szklanka siemienia lnianego (ziarno całe),
- 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego,
- 1 szklanka otrąb,
- można dodać również pomidorki suszone, ale nie w oleju, bazylię, czosnek, sezam lub inne dodatki wedle uznania, ale żeby ich objętość nie przekroczyła ¼ szklanki,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 4½ szklanki ciepłej wody,
- zakwas.
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie suche składniki połączyć w misce, dodać zakwas
i ciepłą wodę, zagniatać, aż do połączenia się składników. Zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po upływie tego czasu nabrać 3 łyżki stołowe ciasta z miski, nałożyć do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki na maksymalnie 10 dni. - Ciasto przełożyć do nasmarowanej margaryną i posypanej otrębami blachy, lub 3 keksówek małych i pozostawić
w temperaturze pokojowej jeszcze na 10 godzin. - Po upływie czasu wstawić do rozgrzanego piekarnika 200ºC na 60 minut lub troszkę dłużej w zależności od piekarnika
(w przypadku termoobiegu temperatura 190ºC, 60 minut). - Nie wolno jeść chleba gorącego! Trzeba wyjąć go z blachy
i zostawić do ostygnięcia.
Przykładowe godziny pieczenia:
19:00 - rozrobić ciasto
21:00 - nadebrać zaczyn i rozłożyć ciasto do blach
7:00 - pieczemy chlebek
Oceń artykuł
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Krzywdzińska
Zdjęcia: becashclever.com, Monika Krzywdzińska
Polecamy Ci również
Zobacz także