Chleb na zakwasie
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma mąki chlebowej lub pszennej, 150 gram zakwasu żytniego, płaska łyżeczka soli, 8 gram świeżych drożdży lub 4 instant, 300 ml letniej wody |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 1 kg chleba |
Kategoria | pieczywo |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 100 |
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj, ciasto będzie dość gęste, dlatego może być to kłopotliwe. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, przykryj miskę lnianą lub płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potrwa to około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyrób jeszcze raz, przez jakieś dwie minuty i wyłóż do dużej keksówki lub uformuj bochenek, oprósz mąką i wstaw do nagrzanego do 210 stopniu piekarnika na 10-15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne pół godziny. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Uwaga
Taki chleb można urozmaicić mieszając ze sobą mąki, można użyć mąki razowej lub wymieszać część z rozdrobnionymi otrębami. Jednak taki chleb najbardziej przypomina znany ze sklepów chleb biały. Przede wszystkim nie jest on ciężki i mokry, jak większość pełnoziarnistych wypieków. Jeśli ciasto bardzo wyrośnie możemy z jego nadmiaru zrobić bułeczki, jednak te pieczmy przez około 15-18 minut.

pieczenie chleba, chleb domowy, pieczenie chleba w domu, pieczenie chleba na zakwasie, chleb na zakwasie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: realsourdoughbreadrecipe.com
Zobacz także