Chleb na zakwasie

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma mąki chlebowej lub pszennej, 150 gram zakwasu żytniego, płaska łyżeczka soli, 8 gram świeżych drożdży lub 4 instant, 300 ml letniej wody
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 1 kg chleba
Kategoria pieczywo
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 100

chleb na zakwasieWykonanie:

Wszystkie składniki wymieszaj, ciasto będzie dość gęste, dlatego może być to kłopotliwe. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, przykryj miskę lnianą lub płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potrwa to około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyrób jeszcze raz, przez jakieś dwie minuty i wyłóż do dużej keksówki lub uformuj bochenek, oprósz mąką i wstaw do nagrzanego do 210 stopniu piekarnika na 10-15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne pół godziny. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

Uwaga
Taki chleb można urozmaicić mieszając ze sobą mąki, można użyć mąki razowej lub wymieszać część z rozdrobnionymi otrębami. Jednak taki chleb najbardziej przypomina znany ze sklepów chleb biały. Przede wszystkim nie jest on ciężki i mokry, jak większość pełnoziarnistych wypieków. Jeśli ciasto bardzo wyrośnie możemy z jego nadmiaru zrobić bułeczki, jednak te pieczmy przez około 15-18 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: realsourdoughbreadrecipe.com

Polecamy Ci również

Zobacz także