Chleb razowy

Chleb razowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół szklanki otrębów żytnich, 25 dkg mąki pszennej razowej (typ 850), 15 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 15 dkg mąki żytniej ( typ 720), 15 gram suchego zakwasu żytniego, łyżeczka suchych drożdży, łyżeczka soli, niespełna litr wody, ewentualnie melasa lub miód – 2 łyżeczki
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 1 kg chleba
Kategoria pieczywo, chleb razowy, danie dietetyczne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 190

chleb razowyWykonanie:

Otręby zalej przynajmniej szklanką wrzątku. Woda musi zakryć wszystkie otręby, a masa na początku musi być luźna. Mąkę pełnoziarnistą i żytnią wymieszaj z zakwasem, dodaj około pół litra wody, wymieszaj dokładnie i odstaw na przynajmniej godzinę by zakwas zadziałał. Po upływie tego czasu dodaj do miski resztę składników, łącznie z namoczonymi otrębami. Wyrób zwarte ciasto, którego konsystencja jest ciężka do określenia, nie będzie odchodziło od ręki, ale nie będzie też bardzo lepkie. Takie ciasto wyłóż do dużej keksówki,
a najlepiej do dwóch małych. Możesz zwilżyć dłonie wodą by było to łatwiejsze. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość w przeciągu kilkudziesięciu minut. Chleb wstawiaj do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piecz przez kwadrans, po czym zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 45-50 minut. Upieczony chleb wyjmij z blaszki
i wystudź na kratce by nie namókł.

Wskazówki

Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu zaleca się by ciasto wyrobić dwukrotnie. Dlatego nie wkładaj go bezpośrednio do blaszek, ale odstaw w ciepłe miejsce po czym ponownie wyrób przez około minutę. Dopiero po ponownym wyrobieniu podziel na części i włóż do foremek. Foremki warto jeszcze odstawić w ciepłe miejsce i pozwolić zakwasowi i drożdżom działać.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także