Chleb razowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół szklanki otrębów żytnich, 25 dkg mąki pszennej razowej (typ 850), 15 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 15 dkg mąki żytniej ( typ 720), 15 gram suchego zakwasu żytniego, łyżeczka suchych drożdży, łyżeczka soli, niespełna litr wody, ewentualnie melasa lub miód – 2 łyżeczki |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 1 kg chleba |
Kategoria | pieczywo, chleb razowy, danie dietetyczne |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 190 |
Wykonanie:
Otręby zalej przynajmniej szklanką wrzątku. Woda musi zakryć wszystkie otręby, a masa na początku musi być luźna. Mąkę pełnoziarnistą i żytnią wymieszaj z zakwasem, dodaj około pół litra wody, wymieszaj dokładnie i odstaw na przynajmniej godzinę by zakwas zadziałał. Po upływie tego czasu dodaj do miski resztę składników, łącznie z namoczonymi otrębami. Wyrób zwarte ciasto, którego konsystencja jest ciężka do określenia, nie będzie odchodziło od ręki, ale nie będzie też bardzo lepkie. Takie ciasto wyłóż do dużej keksówki,
a najlepiej do dwóch małych. Możesz zwilżyć dłonie wodą by było to łatwiejsze. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość w przeciągu kilkudziesięciu minut. Chleb wstawiaj do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piecz przez kwadrans, po czym zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 45-50 minut. Upieczony chleb wyjmij z blaszki
i wystudź na kratce by nie namókł.
Wskazówki
Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu zaleca się by ciasto wyrobić dwukrotnie. Dlatego nie wkładaj go bezpośrednio do blaszek, ale odstaw w ciepłe miejsce po czym ponownie wyrób przez około minutę. Dopiero po ponownym wyrobieniu podziel na części i włóż do foremek. Foremki warto jeszcze odstawić w ciepłe miejsce i pozwolić zakwasowi i drożdżom działać.

chleb przepis, pieczenie chleba, pieczenie chleba razowego, chleb domowy, pieczenie chleba w domu, chleb na zakwasie, chleb razowy
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Kamis
Zobacz także