Chleb z suszonymi pomidorami

Składniki:
- 600 g mąki,
- 20 g świeżych drożdży,
- 80-100 g cukru,
- 300 ml ciepłej wody,
- 10 g soli,
- suszone pomidory w oliwie i ziołach,
- bazylia,
- odrobina mleka.
Sposób przygotowania:
Pomidory wyjść z zalewy i odsączyć. Drożdże pokruszyć, połączyć z cukrem, a gdy się rozpuszczą, dolać połowę wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i z bazylią, dodać mieszankę drożdżową i resztę wody. Dodać suszone pomidory oraz 2 łyżki oliwy odsączonej z pomidorów.
Ciasto wyrobić ręcznie przez około 5 minut, dosypując w razie potrzeby mąki.
Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę, aby wyrosło.
Formę cwibakową wysmarować odrobiną oliwy i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać łyżką i odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniu przez około 20-25 minut. Obok blaszki z chlebem można umieścić w piekaniku naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu powietrze w środku będzie wilgotniejsze, a skórka od chleba zmięknie.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

domowy chleb, chleb przepis, przepis na chleb, chleb domowy, chleb, chleb z pomidorami
Autor: Anna Wawrzyniak
Zobacz także