Chłodnik litewski
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 litry bulionu warzywnego, 0,5 kg botwinki razem z niewielkimi buraczkami, 200 ml śmietany 18%, sól, pieprz, 0,5 litra kefiru, 0,5 litra maślanki, 2 łyżeczki soku z cytryny, pęczek rzodkiewek, pęczek natki koperku. |
Kuchnia | polska, litewska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | zupa, chłodnik |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 98 |
Wykonanie:
Botwinkę oczyść, posiekaj i dodaj do bulionu warzywnego. Buraczki pokrój w drobne kawałki, posól i wrzuć do tego samego garnka. Gotuj na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż botwinka zmięknie.
Śmietanę zapraw kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszankę wlej do garnka i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do schłodzenia. Kiedy wywar osiągnie temperaturę pokojową przecedź go na sitku. Zawartość sitka możesz wyrzucić. Bulion wymieszaj z kefirem i maślanką i odstaw do lodówki. Rzodkiewkę pokrój w słupki, koperek posiekaj. Bezpośrednio przed podaniem dodaj do zupy rzodkiewkę i koperek.
Podanie:
Chłodnik ten warto podać również z jajkiem ugotowanym na twardo oraz z posiekanym szczypiorkiem. Jest w takim przypadku doskonałą zupą na upalne letnie dni.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Wikipedia
Zobacz także