Chłodnik litewski

Chłodnik litewski
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 litry bulionu warzywnego, 0,5 kg botwinki razem z niewielkimi buraczkami, 200 ml śmietany 18%, sól, pieprz, 0,5 litra kefiru, 0,5 litra maślanki, 2 łyżeczki soku z cytryny, pęczek rzodkiewek, pęczek natki koperku.
Kuchnia polska, litewska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria zupa, chłodnik
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 98

chłodnik litewskiWykonanie:

Botwinkę oczyść, posiekaj i dodaj do bulionu warzywnego. Buraczki pokrój w drobne kawałki, posól i wrzuć do tego samego garnka. Gotuj na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż botwinka zmięknie.
Śmietanę zapraw kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszankę wlej do garnka i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do schłodzenia. Kiedy wywar osiągnie temperaturę pokojową przecedź go na sitku. Zawartość sitka możesz wyrzucić. Bulion wymieszaj z kefirem i maślanką i odstaw do lodówki. Rzodkiewkę pokrój w słupki, koperek posiekaj. Bezpośrednio przed podaniem dodaj do zupy rzodkiewkę i koperek.

Podanie:

Chłodnik ten warto podać również z jajkiem ugotowanym na twardo oraz z posiekanym szczypiorkiem. Jest w takim przypadku doskonałą zupą na upalne letnie dni.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także