Chłodnik meksykański ze świeżą kolendrą

Składniki:
4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
1 świeży ogórek bez skóry bez pestek pokrojony w kostkę
1 pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
200 ml soku pomidorowego
Sól, pieprz czarny mielony
Szczypta chili pieprzu cayenne do smaku
Sok z 1 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
Guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- 4 łyżki soku z limonki
- 1 drobno pokrojona mała cebula
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
- 1 drobno pokrojona papryczka jalapeño
- 1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz czarny mielony
- Świeża kolendra i natka
Przyrządzanie:
Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę, wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.
Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry, dokładnie zmiksować i doprawić do smaku przyprawami oraz świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Prymat
Zobacz także