Chłodnik meksykański ze świeżą kolendrą

Chłodnik meksykański ze świeżą kolendrą

Chłodnik meksykański ze świeżą kolendrą - zdjęcie 1Składniki:

4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
1 świeży ogórek bez skóry bez pestek pokrojony w kostkę
1 pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
200 ml soku pomidorowego
Sól, pieprz czarny mielony
Szczypta chili pieprzu cayenne do smaku
Sok z 1 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek



Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1 drobno pokrojona mała cebula
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • 1 drobno pokrojona papryczka jalapeño
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Świeża kolendra i natka


Przyrządzanie:
Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę, wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.

Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry, dokładnie zmiksować i doprawić do smaku przyprawami oraz świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Prymat

Polecamy Ci również

Zobacz także