Chłodnik rzymski z buraczaną nutą

chłodnik rzymski

Składniki:

  • 1 sałata rzymska,
  • 1 litr zsiadłego mleka,
  • duży jogurt naturalny,
  • 2 długie ogórki,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • duży burak,
  • ząbek czosnku,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 ugotowane małe ziemniaki,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Buraka gotujemy, studzimy, obieramy i ucieramy na drobnej tarce. Do garnka wlewamy zsiadłe mleko i jogurt, dodajemy utartego buraka, poszatkowane liście sałaty, obrane ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekane rzodkiewki, drobno posiekany koper i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy wyciśnięty sok z połówki cytryny i drobno zszatkowany czosnek. Schładzamy w lodówce. Podajemy z dodatkiem pokrojonego na ćwiartki jajka i ugotowanym ziemniakiem.

chłodnik rzymski

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Barbara Macieja

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Barbara Macieja

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także