Chłodnik z botwiną

0
chłodnik z botwinką

chłodnik z botwinką
Składniki:

  • 1 litr maślanki
  • 300 g młodej botwiny (buraczki i łodygi)
  • 2-3 duże ogórki gruntowe
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz 
  • sól czosnkowa 

Sposób przygotowania:

Botwinkę pokroić, zalać wodą, tak, aby przykryło całość. Gotować do miękkości dodając odrobinę soli, zostawić do ostudzenia. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Do wystudzonych buraczków dodać maślankę, ogórki oraz posiekany koperek. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą czosnkową. Odstawić do lodówki na godzinkę do schłodzenia.

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Piekarska

Polecamy Ci również

Zobacz także