Chłodnik z moreli, czereśni i porzeczek

0
chłodnik z moreli

Składniki:

  • 20 dag moreli,
  • po 10 dag czereśni, truskawek i czerwonych porzeczek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny,
  •  kora cynamonu,
  • 250 ml soku wiśniowego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • liście melisy.

Sposób przygotowania:

Morele umyj, wypestkuj, pokrój na ćwiartki. Czereśnie, porzeczki, truskawki przebierz, przepłucz, pozostaw na sicie. Z truskawek usuń szypułki, czereśnie wydryluj, a porzeczki delikatnie oderwij z gałązek.
Do garnka wlej 100 ml wody. Włóż wydrylowane czereśnie i przygotowane truskawki. Dodaj cukier puder, skórkę z cytryny i korę cynamonu. Gotuj razem 5 minut. Usuń cynamon, resztę zmiksuj na gładkie puree.
Sok wiśniowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Powstała zupę owocową ponownie doprowadź do wrzenia. Wlej sok wiśniowy. Gotuj razem jeszcze 2-3 minuty, odstaw z ognia i zostaw do przestudzenia.
Do wystudzonej zupy owocowej włóż pokrojone na ćwiartki morele i wsyp czerwone porzeczki. Zupę rozlej na talerze i udekoruj listkami melisy. Możesz podawać na stół z kostkami lodu.

chłodnik z moreli

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Urszula Korzycka

 

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Urszula Korzycka

Polecamy Ci również

Zobacz także