Chłodnik z moreli, czereśni i porzeczek

Składniki:
- 20 dag moreli,
- po 10 dag czereśni, truskawek i czerwonych porzeczek,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki skórki z cytryny,
- kora cynamonu,
- 250 ml soku wiśniowego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- liście melisy.
Sposób przygotowania:
Morele umyj, wypestkuj, pokrój na ćwiartki. Czereśnie, porzeczki, truskawki przebierz, przepłucz, pozostaw na sicie. Z truskawek usuń szypułki, czereśnie wydryluj, a porzeczki delikatnie oderwij z gałązek.
Do garnka wlej 100 ml wody. Włóż wydrylowane czereśnie i przygotowane truskawki. Dodaj cukier puder, skórkę z cytryny i korę cynamonu. Gotuj razem 5 minut. Usuń cynamon, resztę zmiksuj na gładkie puree.
Sok wiśniowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Powstała zupę owocową ponownie doprowadź do wrzenia. Wlej sok wiśniowy. Gotuj razem jeszcze 2-3 minuty, odstaw z ognia i zostaw do przestudzenia.
Do wystudzonej zupy owocowej włóż pokrojone na ćwiartki morele i wsyp czerwone porzeczki. Zupę rozlej na talerze i udekoruj listkami melisy. Możesz podawać na stół z kostkami lodu.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Urszula Korzycka

chłodnik przepis, przepis na chłodnik, zupa chłodnik, chłodnik na słodko, chłodnik z owocami
Autor: Urszula Korzycka
Zobacz także