Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 spore ogórki szklarniowe lub 8 gruntowych, 400 gram gęstego jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina cukru, pęczek koperku, 200 gram kefiru
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, danie główne, zupa,, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Ilość kalorii 150

chłodnik z ogórkówWykonanie:

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posól i odstaw, najlepiej na sitku by puściły sok. Jogurt wymieszaj z kefirem, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i odrobinę cukru. Wymieszaj ogórki z powstałym płynem i udekoruj koperkiem.

Podanie:

Dla urozmaicenia tej błyskawicznej zupy możemy dodać uprażone orzechy włoskie, płatki migdałowe czy nerkowce. Osoby nie zwracające uwagi na kalorie mogą pozwolić sobie zrobić chłodnik na bazie śmietany, dzięki czemu zupa nabierze bardziej aksamitnego smaku.

Uwaga
Jeśli chcesz potraktować wszystko blenderem musisz robić to ostrożnie, w przeciwnym wypadku możesz zupę nie tylko rozdrobnić, ale również ubić, co wpłynie na niekorzyść jej konsystencji.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: telegraph.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także