Chłodnik z ogórków
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 spore ogórki szklarniowe lub 8 gruntowych, 400 gram gęstego jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina cukru, pęczek koperku, 200 gram kefiru |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, danie główne, zupa,, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie |
Ilość kalorii | 150 |
Wykonanie:
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posól i odstaw, najlepiej na sitku by puściły sok. Jogurt wymieszaj z kefirem, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i odrobinę cukru. Wymieszaj ogórki z powstałym płynem i udekoruj koperkiem.
Podanie:
Dla urozmaicenia tej błyskawicznej zupy możemy dodać uprażone orzechy włoskie, płatki migdałowe czy nerkowce. Osoby nie zwracające uwagi na kalorie mogą pozwolić sobie zrobić chłodnik na bazie śmietany, dzięki czemu zupa nabierze bardziej aksamitnego smaku.
Uwaga
Jeśli chcesz potraktować wszystko blenderem musisz robić to ostrożnie, w przeciwnym wypadku możesz zupę nie tylko rozdrobnić, ale również ubić, co wpłynie na niekorzyść jej konsystencji.

chłodnik przepis, chłodnik ogórkowy, chłodnik z ogórków, jaka zupa na obiad, chłodnik ogórkowy przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: telegraph.co.uk
Zobacz także