Choinka z piernika

0
Choinki piernikowe
Choinka z piernika będzie bardzo ładnie prezentować się jako dekoracja stołu i jako ozdoba choinkowa.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Masło Ekstra 200g, mąka pszenna 4 szklanki, kakao 3 łyżki, soda oczyszczona 1 łyżka, przyprawa do piernika 2 łyżki, sól szczypta, cukier puder ½ szklanki, miód ¾ szklanki, jajko 1 szt.
Kuchnia polska
Kategoria ciasta i desery
Metoda gotowania Pieczenie
Ilość kalorii 350

Przygotowujemy takie składniki jak mąkę, którą należy wcześniej przesiać, kakao, sodę, sól. Wszystko wrzucamy do jednej miski, mieszamy i odstawiamy.

Masło wraz z cukrem pudrem ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy miód i jajko i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Formujemy kule, która spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około 3-4 godziny. Po upływie tego czasu kroimy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy różnej wielkości gwiazdki. Gwiazdki układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200ºC na około 6-8 minut.

Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na potrawy wigilijne

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Źródło: OSM Piątnica

Zobacz także