Ciasteczka owsiane

0
Ciasteczka owsiane
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma płatków owsianych górskich, 2 jajka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 125 gram cukru, 125 gram masła, 2 łyżki kakao, bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowane owoce
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 40 ciasteczek
Kategoria deser, śniadanie, przekąska
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 360

ciasteczka owsianeWykonanie:

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier i masło cały czas ubijaj. Dodaj do tego proszek do pieczenia oraz kakao i płatki owsiane, wymieszaj wszystko razem i dodaj ulubione dodatki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką płaskie ciasteczka i piecz przez około 18 minut w temperaturze 160 stopni.

Podanie:

Ciasteczka owsiane można urozmaicać na dowolne sposoby. Z pół kilograma płatków można zrobić kilka rodzajów pysznych ciasteczek. Wystarczy, że podzielimy masę na kilka części i dodamy do niej różne dodatki. Mogą to być zarówno posiekane orzechy włoskie, rodzynki czy chociażby otręby. Każdy z dodatków zadecyduje o końcowym smaku ciasteczek, jednak przede wszystkim te słodkości są o wiele zdrowsze od gotowych produktów ze sklepu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: recipezi.com

Polecamy Ci również

Zobacz także