Ciasteczka owsiane
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma płatków owsianych górskich, 2 jajka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 125 gram cukru, 125 gram masła, 2 łyżki kakao, bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowane owoce |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 40 ciasteczek |
Kategoria | deser, śniadanie, przekąska |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 360 |
Wykonanie:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier i masło cały czas ubijaj. Dodaj do tego proszek do pieczenia oraz kakao i płatki owsiane, wymieszaj wszystko razem i dodaj ulubione dodatki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką płaskie ciasteczka i piecz przez około 18 minut w temperaturze 160 stopni.
Podanie:
Ciasteczka owsiane można urozmaicać na dowolne sposoby. Z pół kilograma płatków można zrobić kilka rodzajów pysznych ciasteczek. Wystarczy, że podzielimy masę na kilka części i dodamy do niej różne dodatki. Mogą to być zarówno posiekane orzechy włoskie, rodzynki czy chociażby otręby. Każdy z dodatków zadecyduje o końcowym smaku ciasteczek, jednak przede wszystkim te słodkości są o wiele zdrowsze od gotowych produktów ze sklepu.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: recipezi.com
Zobacz także