Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 20 dkg czekolady, 40 dkg mąki pszennej, 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej, 2 łyżki kakao, 25 dkg masła, szklanka brązowego cukru, szklanka melasy, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu + pół szklanki cukru kryształu
Kuchnia uniwersalna, angielska
Wielkość przygotowywanej potrawy 50 ciasteczek
Kategoria deser, ciastka, ciastka świąteczne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 530

ciasteczka świąteczneWykonanie:

Czekoladę – najlepiej użyć mieszanki czekolady gorzkiej i mlecznej – posiekaj na niewielkie kawałki. Dla ułatwienia możesz ją zmrozić i zetrzeć na szatkownicy. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą korzenną/piernikową i cynamonem, przesiej wszystko do dużej miski. Masło zmiksuj na białą puszystą masę, dodaj melasę i brązowy cukier i zmiksuj jak najdokładniej. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce lub dwóch gorącej wody i dodaj do mieszanki masła, cukru i melasy. Do powstałej masy dodawaj porcjami mąkę i miksuj na gładką masę. Na końcu wsyp czekoladę i wymieszaj. Całość zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin.
Schłodzone ciasto podziel na porcje wielkości sporego orzecha, następnie spłaszcz je za pomocą dłoni i obtocz w cukrze. Układaj na blaszce, z zachowaniem sporych odstępów. Piecz przez 15 minut w 170 stopniach.

Uwaga
Czas pieczenia zależy od kilku czynników, dlatego należy go kontrolować już po upływie 10 minut. Ciasteczka powinny delikatnie popękać, jednak nie mogą być zbyt spieczone, gdyż po prostu będą niedobre.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: meemoskitchen.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także