Ciasteczka świąteczne w kształcie gwiazdek

Składniki:
ciasto:
jajko
- 250 g mąki
- 250 g masła
- szczypta soli
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- cukier puder
- przyprawa do dań słodkich KAMIS ( lub inna w skład której wchodzą cynamon, goździki... - przyprawa do pierników)
do dekoracji:
- złote perełki do dekoracji
na lukier:
- 200 g mąki,
- około 3 łyżki przegotowanej zimnej wody,
- opcjonalnie sok z cytryny.
Przygotowanie:
Masło starannie siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier i sól i dokładnie mieszamy. Do ciasta wbijamy jedno jajko, dodajemy przyprawę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy ciasto, wycinamy gwiazdeczki i nakłuwamy każdą z nich. Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej lekko masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Gwiazdeczki pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż ostygną i zabieramy się za dekorowanie: kolejno smarujemy ciasteczko lukrem i starannie układamy złote perełki. Czynność powtarzamy z każdym ciasteczkiem.

świąteczne ciasteczka przepis, świąteczne ciasteczka, ciasteczka kruche przepis, ciasteczka kruche przepisy, ciasteczka
Autor: Aneta Klimecka
Zobacz także