Ciastka - jajka sadzone

0
Ciastka - jajka sadzone

Składniki:

  • ciastka - jajka sadzone2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 170 g zimnego masła,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 3 żółtka,
  • przyprawa do dań słodkich,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta soli morskiej,

do dekoracji:

  • bita śmietana,
  • brzoskwinie z puszki.

Sposób przyrządzania:

Mąkę z solą i cukrem przesiej na stolnicę. Dodaj starte na tarce masło, rozetrzyj palcami z mąką. Następnie dodaj śmietanę, żółtka, ziarenka z połowy laski wanilii, przyprawę do dań słodkich KAMIS Specialite i skórkę z cytryny. Wyrób ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wytnij ciasteczka w kształcie elipsy, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Ostudzone ciasteczka dekoruj śmietaną i brzoskwiniami.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także