Ciastka - jajka sadzone

Składniki:
2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 170 g zimnego masła,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 3 żółtka,
- przyprawa do dań słodkich,
- 1 laska wanilii,
- szczypta soli morskiej,
do dekoracji:
- bita śmietana,
- brzoskwinie z puszki.
Sposób przyrządzania:
Mąkę z solą i cukrem przesiej na stolnicę. Dodaj starte na tarce masło, rozetrzyj palcami z mąką. Następnie dodaj śmietanę, żółtka, ziarenka z połowy laski wanilii, przyprawę do dań słodkich KAMIS Specialite i skórkę z cytryny. Wyrób ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wytnij ciasteczka w kształcie elipsy, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Ostudzone ciasteczka dekoruj śmietaną i brzoskwiniami.

deser, ciasta, dania na święta, ciastka, ciastka na wielkanoc, ciasteczka na wielkanoc, menu na wielkanoc, desery na święta
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także