Ciasto ananasowe

0
Ciasto ananasowe

ciasto ananasoweNa Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mączki kukurydzianej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka (oddzielone),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 duże łyżki masła (stopionego
    i wystudzonego),
  • Kasia do wysmarowania blachy.

Na polewę:

  • 1 kubek śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego.


Nadzienie i dekoracja:

  • Kawałki ananasa (można użyć świeżych ananasów, albo tych z puszki),
  • Syrop ananasowy,
  • Wiśnie z konfitury do dekoracji,
  • Odrobina spirytusu.

Przygotowanie ciasta:

  1. W małej miseczce zmieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól.
  2. W drugiej misce utrzeć mikserem na puszystą masę żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym (ma powiększyć swoją objętość dwukrotnie).
  3. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru aż będzie błyszczącą pianą.
  4. Utartą masę z żółtek połączyć z ubitymi białkami, delikatnie mieszając szpatułką.
  5. Do uzyskanej mieszaniny dodawać po łyżce sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszać szpatułką, a na końcu dodać płynne masło - mieszać do uzyskania gładkiej masy.
  6. Nagrzać kuchenkę do 175ºC i nasmarować średniej wielkości tortownicę.
  7. Przełożyć ciasto delikatnie na blachę i równomiernie rozsmarować.
  8. Piec 30-35 minut.
  9. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie masy śmietankowej:

  1. Włożyć miskę miksera i trzepaczkę do zamrażarki na 5 minut.
  2. Wlać śmietankę 30% i cukier do ochłodzonej miski i ubijać na wysokich obrotach, dopóki nie zrobi się gęsta i sprężysta.

Składanie ciasta:

  1. Używając ostrego noża, przeciąć poziomo ciasto na 2 lub 3 krążki (można zrobić 3-warstwowe ciasto ananasowe).
  2. Spodni krążek nasączyć sokiem ananasowym z odrobina spirytusu i posypać gęsto odsączonymi i pokrojonymi kawałkami ananasa. Na ananasy wyłożyć porcjami krem śmietankowy.
  3. Położyć drugą warstwę ciasta na kremie, nakłuć wykałaczką w kilku miejscach i nasączyć syropem z dodatkiem spirytusu. Znów dosypać ananasami i przykryć kremem śmietankowym pokrywając nim całe ciasto wokół.
  4. Wyrównać wierzch szpatułką i ozdobić wokół w dowolny sposób, wykładając kawałki ananasa i dla kontrastu wiśnie z konfitury.
  5. Tak przygotowane ciasto koniecznie schłodzić w lodówce i podawać schłodzone, ma wówczas wyjątkowy, niebiański smak ;)
Oceń artykuł
4,00 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Małgorzata Cichoń

Polecamy Ci również

Zobacz także