Ciasto bananowe - przepis

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 duże i dojrzałe banany, 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, 100 gram masła, dwa jajka, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii, szczypta soli, pełna łyżeczka sody oczyszczonej |
Kuchnia | uniwersalna, amerykańska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | keksówka o wymiarach 20x30 cm |
Kategoria | przystawka, deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 320 |
Jak zrobić ciasto bananowe?:
Banany obierz i rozgnieć widelcem na mus, dodaj cukier, cukier wanilinowy, masło i jajka
i doprowadź do połączenia składników. Powoli przesiewaj mąkę, sodę i sól cały czas mieszając. Jednolite ciasto przełóż do natłuszczonej formy i piecz przez 30 minut
w 175 stopniach.
Ciekawostka
Ciasto bananowe to nic innego jak popularny w Ameryce banana bread, czyli chlebek bananowy.

ciasto bananowe, ciasto z masą bananową, ciasto bananowe przepis, ciasto z bananami przepis, ciasto z bananów
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: sydney.foodconnect.com.au
Zobacz także