Ciasto cappuccino
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto czekoladowe: 125 gram czekolady deserowej, 125 gram masła, 125 gram mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 125 gram cukru, 5 jajek, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej; Krem cappuccino: 250 ml śmietany kremówki, 250 gram serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, 75 gram cappuccino w proszku; Masa śmietanowa: 350 ml śmietany kremówki, 25 gram cappuccino w proszku, 2 łyżki cukru pudru; |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22-24 cm |
Kategoria | deser, ciasto, tort |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 510 |
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe: czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź. Masło utrzyj mikserem na biały puch i stopniowo dodawaj przestudzoną czekoladę, cały czas ucieraj by składniki się dobrze połączyły. Kawę rozpuść w jak najmniejszej ilości wody i dodaj do masy, wymieszaj. Dodaj cukier i zmiksuj. Jajka podziel na białka i żółtka. Do masy czekoladowo-maślanek pojedynczo dodawaj żółtka i miksuj do połączenia składników. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie lecz dokładnie. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz około 30 minut w 170 stopniach.
Krem mascarpone: Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody, wymieszaj i przestudź, nie dopuść do stężenia. Ser mascarpone wymieszaj dokładnie z proszkiem cappuccino. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj żelatynę i porcjami dodawaj serek, wymieszaj dokładnie.
Masa śmietanowa: Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Upieczone i wystudzone ciasto czekoladowe przetnij na dwa blaty. Jeden włóż do tortownicy i nałóż na niego krem mascarpone, nałóż drugi blat ciasta i na niego nałóż równo masę śmietanową, posyp ją proszkiem cappuccino. Ciasto odstaw do lodówki na około 6 godzin.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: bbcgoodfood.com
Zobacz także