Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: ¾ szklanki cukru kryształu, 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 4 jaja, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml kwaśnej gęstej śmietany, 4 łyżki świeżego soku z cytryny, skórka otarta z 3 cytryn, 6 łyżek masła Lukier: Pół szklanki cukru pudru, sok wyciśnięty z małej cytryny
Kuchnia amerykańska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy keksówka 22 x 8 cm
Kategoria deser, ciasto, babka
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 420

ciasto cytrynoweWykonanie:

Masło rozpuść. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Cytryny sparz, wyszoruj i zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok. Jajka wbij do naczynia, roztrzep dość dobrze, jednak nie ubijaj i dodaj do mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzone masło wymieszaj z sokiem z cytryny (4 łyżki)i skórkami startymi z 3 cytryn oraz ze śmietaną. Powstałą masę dodaj do ciasta i wymieszaj. Ciasto wylej do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez około 50 minut, jednak już po 40 minutach sprawdź stan ciasta. Gotowe będzie w chwili zdania testu „suchego patyczka”. Sok z połowy cytryny wymieszaj z połową szklanki cukru pudru. Sok dodawaj stopniowo, aż do uzyskania kremowego lukru. Lekko przestudzone ciasto polej powstałym lukrem.

Sugestie:

Lukier jest tutaj bardzo ważnym elementem ciasta, bez niego będzie to zupełnie inne ciasto, dlatego nie omijajmy go, ani nie zamieniajmy na inny niż oryginalny.

Uwaga
Ciasto przedstawione w tym przepisie znane jest również jako „Śniadaniowe ciasto cytrynowe z Waldorf-Astoria”.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tasteofhome.com

Polecamy Ci również

Zobacz także