Ciasto czekoladowe

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 30 dkg mąki, 25 dkg masła, 20 dkg gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczka proszku do pieczenia, 60 gram kakao, 150 gram cukru, 4 jajka, 120 ml jogurtu naturalnego, 150 ml mleka
Kuchnia uniwersalna, amerykańska
Wielkość przygotowywanej potrawy forma o wym.24 cm
Kategoria deser, ciasto, dania z czekoladą
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 550

ciasto czekoladoweWykonanie:

Masło, czekoladę, kawę i mleko umieść w rondelku
i podgrzewając doprowadź do połączenia składników w jednolitą masę. Do dużej miski przesiej mąkę
z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i kakao, wymieszaj. Dodaj jajka i jogurt i zmiksuj tak by osiągnęło jednostajną konsystencję, pomału dodawaj masę z rondelka, ciągle mieszaj. Gotową masę wylej do tortownicy uprzednio wysypanej tartą bułką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150/160 stopni przez 90 minut. Upieczone ciasto zostaw w piekarniku do wystygnięcia.

Podanie:

To ciasto jest bardzo kaloryczne, ale również niesamowicie czekoladowe. Można użyć dodatkowo polewy czekoladowej lub jogurtowej, ale to wilgotne
i aromatyczne ciasto doskonale sprawdza się
w połączeniu z kwaśnymi owocami sezonowymi.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ayeshahaq.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także