Ciasto czekoladowe - idealny deser dla każdego

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 30 dkg mąki, 25 dkg masła, 20 dkg gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczka proszku do pieczenia, 60 gram kakao, 150 gram cukru, 4 jajka, 120 ml jogurtu naturalnego, 150 ml mleka |
Kuchnia | uniwersalna, amerykańska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma o wym.24 cm |
Kategoria | deser, ciasto, dania z czekoladą |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 550 |
Wykonanie:
Masło, czekoladę, kawę i mleko umieść w rondelku i podgrzewając doprowadź do połączenia składników w jednolitą masę. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i kakao, wymieszaj. Dodaj jajka i jogurt i zmiksuj tak by osiągnęło jednostajną konsystencję, pomału dodawaj masę z rondelka, ciągle mieszaj. Gotową masę wylej do tortownicy uprzednio wysypanej tartą bułką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150/160 stopni przez 90 minut. Upieczone ciasto zostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Podanie:
To ciasto jest bardzo kaloryczne, ale również niesamowicie czekoladowe. Można użyć dodatkowo polewy czekoladowej lub jogurtowej, ale to wilgotne i aromatyczne ciasto doskonale sprawdza się w połączeniu z kwaśnymi owocami sezonowymi.
Polecamy także: Ciasto ze śliwkami i bitą śmietaną

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także