Ciasto czekoladowe z gruszkami

0
ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki:

  • 12 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 3 jajka,
  • 20 dag mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 45 dag śmietany kremówki,
  • usztywniacz do śmietany,
  • 10 dag wiórków czekoladowych,
  • 6 dojrzałych gruszek,
  • 1 cytryna,
  • 15 dag mlecznej czekolady,
  • 15 dag gorzkiej czekolady,
  • 4-5 kanek białej, tartej czekolady.

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z połową cukru oraz szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać i wylać na blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 min. Gruszki obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 250 ml wody zagotować z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny. Do syropu włożyć cząstki gruszek, gotować ok. 5 min uważnie, żeby nie rozgotować. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodać usztywniacz. 3 łyżki bitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie wlać do reszty śmietany. Ostudzone ciasto nasączyć, można wykorzystać do tego syrop z gruszek wymieszany z alkoholem. Ciasto posmarować 1/3 masy czekoladowej, ułożyć gruszki. Na gruszki wyłożyć pozostały krem. Posypać białą czekoladą, schłodzić w lodówce.

ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepis pochodzi z konkuru "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Staniak

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Elżbieta Staniak

Polecamy Ci również

Zobacz także