Ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki:
- 12 dag margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- szczypta soli,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 jajka,
- 20 dag mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 45 dag śmietany kremówki,
- usztywniacz do śmietany,
- 10 dag wiórków czekoladowych,
- 6 dojrzałych gruszek,
- 1 cytryna,
- 15 dag mlecznej czekolady,
- 15 dag gorzkiej czekolady,
- 4-5 kanek białej, tartej czekolady.
Zobacz: Karmelowa Panna Cotta
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z połową cukru oraz szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać i wylać na blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 min. Gruszki obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 250 ml wody zagotować z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny. Do syropu włożyć cząstki gruszek, gotować ok. 5 min uważnie, żeby nie rozgotować. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodać usztywniacz. 3 łyżki bitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie wlać do reszty śmietany. Ostudzone ciasto nasączyć, można wykorzystać do tego syrop z gruszek wymieszany z alkoholem. Ciasto posmarować 1/3 masy czekoladowej, ułożyć gruszki. Na gruszki wyłożyć pozostały krem. Posypać białą czekoladą, schłodzić w lodówce.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Staniak

Autor: Elżbieta Staniak
Zobacz także