Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 30 dkg dobrej mąki pszennej, jedno duże jajko, 12 gram świeżych drożdży lub 7 gram suchych, 75 gram roztopionego masła, 125 mililitrów mleka, 50 gram cukru, ćwierć łyżeczki soli
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy keksówka o wymiarach 27 cm x 13 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 275

ciasto drożdżoweWykonanie:

Z letniego mleka, cukru i świeżych drożdży rozrób rozczyn
i zaczekaj do wyrośnięcia. Do mąki dodaj jajko, sól i rozczyn, wyrób na dość zwartą masę, pod koniec wyrabiania dodaj roztopione masło i wyrabiaj tak długo, aż ciasto osiągnie jedwabistą konsystencję. Odstaw do wyrośnięcia na minimum pół godziny. Po tym czasie wyrób ciasto jeszcze raz przez około minutę i umieść w formie do pieczenia. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 35-40 minut.

Podanie:

Podstawowe ciasto drożdżowe można urozmaicić dodając owoce lub kruszonkę, wtedy jest doskonałym deserem. Jeśli robimy czyste ciasto drożdżowe to jest ono idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Plusem jest, że takie ciasto może dość długo leżeć, a gdy zbytnio się zeschnie przez 30 sekund odświeżymy je
w mikrofalówce.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także