Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Opakowanie (125/150 gram) jogurtu naturalnego, 2 kubki cukru, 3 kubki mąki, kubek oleju bezsmakowego lub rozpuszczonego masła, 10 gram proszku do pieczenia, 3 jajka, sok wyciśnięty z jednej cytryny
Kuchnia francuska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy keksówka o wymiarach 20x30 cm
Kategoria deser, ciasto, śniadanie
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 240

ciasto jogurtoweWykonanie:

Miarą porcji do wykonania ciast jest kubek po jogurcie!
Jajka z cukrem ubijaj na biały puch, dodaj olej/masło i ciągle ubijaj. Dolej sok wyciśnięty
z całej cytryny, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wylej na natłuszczoną i formę i piecz 45 minut w 180 stopniach.

Podanie:

Ciasto warto udekorować lukrem cytrynowym, gdyż nabierze bardziej cytrynowego aromatu. W tym celu potrzebujemy około szklanki cukru pudru i sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Ciekawostka
Przepis na to ciasto często funkcjonuje jako „ciasto przedszkolaka”, wszystko dzięki temu, że bardzo jest to dość popularne ciasto śniadaniowe we Francji, które często przygotowują właśnie najmłodsi.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thermomix-recipes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także