Ciasto kremowo-kokosowe

Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1i 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- aromat cytrynowy,
- 3 łyżki stopionej margaryny Kasi,
- 5 dkg suchego kokosu.
Krem:
- 1 margaryna,
- 1/2 kg twarogu zmielonego,
- 1/2 szklanka cukru pudru,
- 1 śmietanka Śnieżka,
- 5 dkg suchego kokosu,
- kieliszek spirytusu, (lub nalewki kokosowej)
Dodatki:
- 2 galaretki wiśniowe,
- puszka ananasów,
- wiśnie z konfitury lub mrożone
Wykonanie:
Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż podwoi swą objętość (ma być bardzo gęste). Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując na puszysta masę.
Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką wpompowując jak najwięcej powietrza. Na koniec dodać stopioną i ostudzoną Kasię i delikatnie połączyć wraz z kokosem.
Wyłożyć na przygotowana prostokątną blachę i piec 30 minut w 160 stopniach na złoty kolor.
Galaretka: 2 galaretki rozmieszać w szklance wrzącej wody i po zastygnięciu pokroić w grubą kostkę. Ananasy odsączyć i pokroić w kawałki.
Krem: Margarynę Kasię zmiksować z cukrem pudrem na puszysta masę i dodawać po łyżce zmielony ser i Śnieżkę. Miksować aż masa będzie gładka do podwojenia objętości. Do kremu na końcu dodać kokos i alkohol i zamieszać łyżką. Odstawić do schłodzenia do lodówki.
Ostudzone ciasto nasączyć syropem z ananasów i posmarować cienką warstwą kremu, posypać ananasami i kostką galaretki (część galaretki odłożyć do dekoracji). Przykryć to kremem wyrównując wierzch i brzegi ciasta.
Dekorowanie: Wierzch ciasta dekorować w dowolny sposób kostkami galaretki, ananasami
i wiśniami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Ciasto jest bogato nadziane i prezentuje się niczym arystokrata, na dodatek wspaniale smakuje.

wypieki, ciasta, ciasta przepisy, ciasta przepisy łatwe, ciasta przepisy tanie, ciasteczka kruche, ciasta desery, pomysł na deser, ciasto z owocami, biszkopt, ciasta deserowe, ciasta deserowe przepisy, jaki deser, jak zrobić ciasto, jakie ciasto, co na deser, jakie ciasto upiec, jakie ciasto polecacie, jakie ciasto na szybko, jakie ciasto na urodziny
Autor: Małgorzata Cichoń
Zobacz także