Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 35 dkg marchewki – po starciu powinny być 2 pełne szklanki, 2 szklanki mąki, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 175 gram cukru brązowego, 175 mililitrów oleju słonecznikowego, pół łyżeczki cynamonu, większa szczypta soli, opcjonalnie można dodać posiekane orzechy włoskie lub laskowe
Kuchnia polska, uniwersalna,
Wielkość przygotowywanej potrawy na tortownicę 24/26 cm
Kategoria deser
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 300

Wykonanie:

ciasto marchewkoweRozgrzej piekarnik do 175 stopni. Obrane marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę, dodaj do niej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj olej i cynamon i ewentualne dodatki. Na samym końcu dodaj marchewkę i wymieszaj dokładnie. Na natłuszczoną i wysypaną tartą bułką formę wylej ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut.

Podanie:

Przepisów na ciasto marchewkowe jest bardzo dużo, ten jest podstawowy. Można go modyfikować w rozmaity sposób. Część mąki możemy zastąpić mączką migdałową czy orzechową. Cukier możemy zastąpić miodem czy melasą. Każde ciasto marchewkowe będzie inne. Jednak do każdego doskonale pasuje polewa jogurtowa i czekoladowa.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: wickedfood.co.za

Polecamy Ci również

Zobacz także