Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 35 dkg marchewki – po starciu powinny być 2 pełne szklanki, 2 szklanki mąki, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 175 gram cukru brązowego, 175 mililitrów oleju słonecznikowego, pół łyżeczki cynamonu, większa szczypta soli, opcjonalnie można dodać posiekane orzechy włoskie lub laskowe |
Kuchnia | polska, uniwersalna, |
Wielkość przygotowywanej potrawy | na tortownicę 24/26 cm |
Kategoria | deser |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 300 |
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Obrane marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę, dodaj do niej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj olej i cynamon i ewentualne dodatki. Na samym końcu dodaj marchewkę i wymieszaj dokładnie. Na natłuszczoną i wysypaną tartą bułką formę wylej ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut.
Podanie:
Przepisów na ciasto marchewkowe jest bardzo dużo, ten jest podstawowy. Można go modyfikować w rozmaity sposób. Część mąki możemy zastąpić mączką migdałową czy orzechową. Cukier możemy zastąpić miodem czy melasą. Każde ciasto marchewkowe będzie inne. Jednak do każdego doskonale pasuje polewa jogurtowa i czekoladowa.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: wickedfood.co.za
Zobacz także