Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

Składniki:

  • ciasto migdałowejajka - 4 szt,
  • cukier puder - 10 dkg,
  • mąka - 15 dkg,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • olej - 2 łyżki,
  • masło - 15 dkg,
  • cukier - 15 dkg,
  • mleko - 3 łyżki,
  • płatki migdałowe - 50 dkg,
  • śmietana 30% - 1/2 litra,
  • żelatyna - 3 łyżeczki,
  • woda - 1/4 szklanki,
  • biszkopty - 1 opakowanie,
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie,
  • masa krówkowa gotowa - 1 opakowanie.

Przygotowanie:

Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jajka sparzyć wrzątkiem, mąkę przesiać na sicie. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem pudrem, dodawać stopniowo żółtka. Do ubitych jaj dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i całość lekko zamieszać. Upiec na posmarowanej masłem blaszce w piekarniku o temperaturze 180-200 stopni C przez około 30 -40 minut. W dalszej kolejności należy wykonać masę, w tym celu należy do garnuszka dać cukier, miód, masło i mleko - całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać płatki migdałowe- 30 dkg, zamieszać i lekko podsmażyć, około 2-3 minuty. Dalej należy wykonać masę śmietanową. W tym celu dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Na biszkopt wyłożyć masę krówkową, następnie wyłożyć masę migdałową, na to wyłożyć biszkopciki, na wierzch wyłożyć masę śmietankową, całość zalać gotową polewą czekoladową wykonaną według przepisu podanego na opakowaniu, posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić ciasto przed podaniem.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: partyka16

Polecamy Ci również

Zobacz także