Ciasto na pizze
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 350 gram mąki, 8 gram suchych drożdży, niepełna szklanka ciepłej wody, dwie łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, płaska łyżeczka cukru pudru, zioła: oregano, bazylia, mieszanka prowansalska |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 24/28 cm |
Kategoria | przystawka, danie obiadowe, przekąska, kolacja |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 272 |
Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, drożdże i sól, wymieszaj w dużej misce, dodaj wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż uzyska elastyczną i jednolitą konsystencję. Odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy zwiększy swoją objętość wyrób ciasto jeszcze raz, tym razem przez około minutę. Rozwałkuj lub rozgnieć na blaszkę, dodaj ulubione dodatki i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Podanie:
Ciasto na pizzę można urozmaicić dodając do niego odrobinę ziół, zyska wtedy na smaku, szczególnie jeśli zrobimy pizzę na grubym cieście.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: yourlifeafter25.com
Zobacz także