Ciasto na pizze

Ciasto na pizze
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 350 gram mąki, 8 gram suchych drożdży, niepełna szklanka ciepłej wody, dwie łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, płaska łyżeczka cukru pudru, zioła: oregano, bazylia, mieszanka prowansalska
Kuchnia włoska
Wielkość przygotowywanej potrawy 24/28 cm
Kategoria przystawka, danie obiadowe, przekąska, kolacja
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 272

Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, drożdże i sól, wymieszaj w dużej misce, dodaj wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż uzyska elastyczną i jednolitą konsystencję. Odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy zwiększy swoją objętość wyrób ciasto jeszcze raz, tym razem przez około minutę. Rozwałkuj lub rozgnieć na blaszkę, dodaj ulubione dodatki i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut.

ciasto na pizzę

Podanie:

Ciasto na pizzę można urozmaicić dodając do niego odrobinę ziół, zyska wtedy na smaku, szczególnie jeśli zrobimy pizzę na grubym cieście.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: yourlifeafter25.com

Polecamy Ci również

Zobacz także