Ciasto na świątecznym stole

Ciasto na świątecznym stole

Święta dla łasucha to okazja do kilkudniowego ucztowania. Podczas Wielkanocy nie powinien narzekać – paschy, mazurków i drożdżowego z pewnością nie zabraknie.

Tradycje wielkanocne – zwłaszcza te związane z rzemiosłem artystycznym – przetrwały głównie w sztuce ludowej. Za to przyzwyczajenia kulinarne trzymają się mocno. W polskich domach wyjątkowo przestrzega się bowiem przyrządzania tradycyjnych potraw. Święta najczęściej spędzamy za stołem, więc musi być dużo i smacznie. I chociaż wydaje się, że każdy ma granice wytrzymałości, to kiedy zarzekamy się, że nic nam się już nie zmieści, nadchodzi pora deseru. Wtedy dziwnym trafem znajdujemy miejsce na świąteczne przysmaki – mazurki, baby i paschy. 

świąteczne mazurki

Baba wielkanocna
To ciasto z rodzynkami i aromatem wanilii jest najczęściej spotykanym deserem na świątecznym stole, ale także podczas wszelkich uroczystości w ciągu roku. Popularne drożdżowe przyrządza się łatwo i szybko – z rozczynu drożdży piwnych lub piekarskich i ciepłego mleka, wymieszanych z mąką i cukrem. Po wyrośnięciu ciasta dodawane są do niego jajka i ulubione bakalie. Po upieczeniu w charakterystycznej foremce, lukrujemy jego wierzchołek. I gotowe.

Pascha
Deser pochodzenia ukraińskiego lub rosyjskiego, w Polsce szczególnie popularny na Kresach Wschodnich. Można go przygotować na dwa sposoby – na zimno i na ciepło. Paschę przygotowuje się z twarogu lub mleka, śmietany i masła z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii oraz bakalii. Aby się udała, należy użyć świeżego twarogu, całkowicie odciśniętego z serwatki. Szybsza i łatwiejsza do wykonania jest wersja na zimno – trzeba ucierać twaróg z masłem, śmietaną, żółtkami i cukrem. Pascha jest bardzo słodka i podawana zazwyczaj w formie stożka – w zależności od użytego naczynia do uformowania masy. Może to być specjalne naczynie zwane pasocznicą, ale także zwykły durszlak. Gotową paschę dekoruje się orzechami, migdałami i skórką pomarańczową.

ciasteczka wielkanocne babka drodżowa babka z rodzynkami

Mazurek
Tradycyjne słodkie ciasto, przy którego ozdabianiu może brać udział cała rodzina i świetnie się przy tym bawić. Jego wykonanie jest proste, a dekoracja zleży wyłącznie od naszej fantazji. Najpierw trzeba upiec spód. W zależności od tradycji i upodobań może to być biszkopt, marcepan lub kruche. Warstwy gotowego ciasta przekłada się marmoladą lub dżemem. Możemy także upiec (lub kupić) kruche babeczki w małych foremkach. Ich środek wypełniamy wtedy masą czekoladową, kajmakową lub marcepanową i dekorujemy wierzch, podobnie jak mazurki w dużych blachach. Wzór zależy od inwencji i składników – migdałów, orzechów, owoców kandyzowanych, skórki cytrynowej i pomarańczowej. Słowem – co, kto lubi.

Oceń artykuł
4,80 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Brodowska

Zdjęcia: Piotr Mańkowski, Dekoria, stock.xchng

Polecamy Ci również

Zobacz także