Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 25 dkg masła, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru kryształu, opakowanie cukru wanilinowego, szklanka zmielonych na proszek orzechów laskowych lub włoskich, 4 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 75 gram posiekanych orzechów, pół szklanki wody
Kuchnia uniwersalna, angielska
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 20 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 510

ciasto orzechoweWykonanie:

Do rondelka wlej pół szklanki wody, dodaj rozdrobnione masło oraz cukier zwykły
i wanilinowy. Stale mieszając doprowadź do zagotowania i połączenia składników, po czym zdejmij z ognia i przestudź. Zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej na sitku o dużych oczkach.
Jajka podziel na białka i żółtka, z białek ubij sztywną pianę, żółtka odłóż. Do misy miksera wlej przestudzoną zawartość rondelka, dodaj przesiane składniki, wymieszaj i pojedynczo dodawaj żółtka, cały czas mieszając. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie lecz dokładnie. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub otrębami formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 45 minut. Po 35 minutach przeprowadź test „suchego patyczka”.

Sugestie:

Do ciasta można użyć wszelkich orzechów, z wyjątkiem arachidowych. Sprawdzi się tutaj również ich mieszanka. Najlepiej pasują orzechy laskowe, włoskie, pekan i nerkowce.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: mommysmoneysavingmadness.com

Polecamy Ci również

Zobacz także