Ciasto orzechowe
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 25 dkg masła, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru kryształu, opakowanie cukru wanilinowego, szklanka zmielonych na proszek orzechów laskowych lub włoskich, 4 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 75 gram posiekanych orzechów, pół szklanki wody |
Kuchnia | uniwersalna, angielska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 20 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 510 |
Wykonanie:
Do rondelka wlej pół szklanki wody, dodaj rozdrobnione masło oraz cukier zwykły
i wanilinowy. Stale mieszając doprowadź do zagotowania i połączenia składników, po czym zdejmij z ognia i przestudź. Zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej na sitku o dużych oczkach.
Jajka podziel na białka i żółtka, z białek ubij sztywną pianę, żółtka odłóż. Do misy miksera wlej przestudzoną zawartość rondelka, dodaj przesiane składniki, wymieszaj i pojedynczo dodawaj żółtka, cały czas mieszając. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie lecz dokładnie. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub otrębami formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 45 minut. Po 35 minutach przeprowadź test „suchego patyczka”.
Sugestie:
Do ciasta można użyć wszelkich orzechów, z wyjątkiem arachidowych. Sprawdzi się tutaj również ich mieszanka. Najlepiej pasują orzechy laskowe, włoskie, pekan i nerkowce.

jakie ciasto na święta, jakie ciasto, jakie ciasto upiec, jakie ciasto polecacie, ciasto orzechowe, ciasto orzechowe przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: mommysmoneysavingmadness.com
Zobacz także