Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe
Piernik to tradycyjny deser wigilijny.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki mąka tortowa - 300 g, margaryna - 1 kostka, przyprawa do piernika - 1 opakowanie, jajko - 1 sztuka, soda oczyszczona - 1 łyżeczka, kakao - 2 łyżeczki, cukier trzcinowy - 120 g, cynamon - 1/2 łyżeczki, imbir - 1/2 łyżeczki, miód pszczeli - 3 łyżki.
Kuchnia polska
Kategoria deser
Metoda gotowania Pieczenie

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na drobnym sicie, następnie przyprawę do piernika, imbir i cynamon. W dalszej kolejności należy, wymieszać mąkę z przyprawami, zrobić w środku dołek, włożyć margarynę i razem posiekać dodać wcześniej sparzone wrzącą wodą jajko w celu pozbycia się bakterii chorobotwórczych. Dodać miód, kakao i bardzo dokładnie, energicznie zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce lub w zamrażarce. Po upływie godziny wyjąć ciasto z lodówki i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 do 1 cm, następnie za pomocą foremek w dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka i układać je na blasze z papierem do pieczenia i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 170 stopni C. Można dekorować ciasteczka wedle uznania. Z ciasta można wykrawać elementy domku i sklejać i dekorować lukrem. Z ciasta można również wykrawać gwiazdki różnej wielkości i od największej do najmniejszej sklejać lukrem aby powstała choineczka. Dekorować wedle uznania

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Partyka

Polecamy Ci również

Zobacz także