Ciasto toffi
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg słonych krakersów, 30 dkg herbatników, 10 dkg czekolady deserowej; Krem budyniowy: litr mleka, ½ szklanka cukru, 25 dkg masła, 4 żółtka, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej; Masa toffi: Puszka kajmaku, 0,5 litra śmietany kremówki, 1 łyżka żelatyny; Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 16 gram cukru wanilinowego, 1 łyżka żelatyny; |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma 22 x 35 cm |
Kategoria | ciasto, deser, ciasto bez pieczenia |
Ilość kalorii | 545 |
Wykonanie:
Przygotuj krem budyniowy. W tym celu z litra mleka odlej szklankę, resztę zagotuj z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksuj z żółtkami i mąką na jednolitą masę. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną masę i gotuj 2 minuty cały czas mieszając.
Formę wyłóż herbatnikami na nie nałóż masę budyniową i przykryj ją krakersami. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj masę toffi. Śmietanę ubij na sztywno, kiedy będzie gotowa dodawaj do niej po łyżce kajmaku i mieszaj do wymieszania. Łyżkę żelatyny rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody, wymieszaj dokładnie, delikatnie przestudź i dodaj do masy toffi. Tak przygotowaną masę wylej na krakersy i przykryj ją kolejną warstwą krakersów. Kiedy masa zacznie tężeć przygotuj masę śmietanową. Rozpuść żelatynę, tak jak do masy toffi. Śmietankę ubij z cukrami i na koniec dodaj przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową rozłóż równomiernie na krakersach i zetrzyj na nią czekoladę.
Podanie:
Ciasto nadaje się do spożycia dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce. Najlepiej by było to przynajmniej 12 godzin.

jakie ciasto, jakie ciasto polecacie, jakie ciasto na urodziny, ciasto toffi, ciasto toffi przepis, ciasto toffi bez pieczenia
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: the-craftycafe.com
Zobacz także