Ciasto toffi

Ciasto toffi
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg słonych krakersów, 30 dkg herbatników, 10 dkg czekolady deserowej; Krem budyniowy: litr mleka, ½ szklanka cukru, 25 dkg masła, 4 żółtka, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej; Masa toffi: Puszka kajmaku, 0,5 litra śmietany kremówki, 1 łyżka żelatyny; Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 16 gram cukru wanilinowego, 1 łyżka żelatyny;
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 22 x 35 cm
Kategoria ciasto, deser, ciasto bez pieczenia
Ilość kalorii 545

toffiWykonanie:

Przygotuj krem budyniowy. W tym celu z litra mleka odlej szklankę, resztę zagotuj z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksuj z żółtkami i mąką na jednolitą masę. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną masę i gotuj 2 minuty cały czas mieszając.
Formę wyłóż herbatnikami na nie nałóż masę budyniową i przykryj ją krakersami. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj masę toffi. Śmietanę ubij na sztywno, kiedy będzie gotowa dodawaj do niej po łyżce kajmaku i mieszaj do wymieszania. Łyżkę żelatyny rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody, wymieszaj dokładnie, delikatnie przestudź i dodaj do masy toffi. Tak przygotowaną masę wylej na krakersy i przykryj ją kolejną warstwą krakersów. Kiedy masa zacznie tężeć przygotuj masę śmietanową. Rozpuść żelatynę, tak jak do masy toffi. Śmietankę ubij z cukrami i na koniec dodaj przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową rozłóż równomiernie na krakersach i zetrzyj na nią czekoladę.

Podanie:

Ciasto nadaje się do spożycia dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce. Najlepiej by było to przynajmniej 12 godzin.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: the-craftycafe.com

Polecamy Ci również

Zobacz także