Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Biszkopt: 3 jajka, po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia; Masa serowa: 60 dkg serka homogenizowanego wanilinowego, 2 galaretki brzoskwiniowe, 250 ml śmietany kremówki; Ponadto: 2 puszki brzoskwiń w syropie, 2 galaretki brzoskwiniowe;
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22-24 cm
Kategoria deser, ciasto, ciasto z owocami
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 470

ciasto z brzoskwiniamiWykonanie:

Upiecz biszkopt. Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij z cukrem na sztywną masę, dodawaj pojedynczo żółtka, następnie przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Brzoskwinie odlej z syropu. Wybierz ładne połówki i odłóż do na wierzch ciasta. Resztę pokrój na niewielkie kawałki. Około 50 ml syropu odlej, resztę uzupełnij wodą, aby było około 300 ml płynu, podgrzej go i rozrób w nim 2 galaretki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dokładaj do niej porcjami serek homogenizowany, następnie wrzuć pokrojone brzoskwinie i tężejącą i wystudzoną galaretkę, wymieszaj dokładnie.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Jedne włóż ponownie do tortownicy, skrop syropem brzoskwiniowym i nałóż na niego około 80% masy serowej, przykryj drugim blatem biszkoptu, skrop go delikatnie, wyłóż resztę masy serowej i równomiernie ją rozprowadź. Na nią połóż połówki brzoskwiń. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i tężejącą zalej ciasto. Odstaw do lodówki do schłodzenia i stężenia galaretki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: solniczka.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także