Ciasto z dyni
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 i ½ szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach, szklanka oleju, szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 3 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, opakowanie cukru wanilinowego |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 23 cm |
Kategoria | ciasto, deser |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 380 |
Wykonanie:
Jajka ubij z cukrem i stopniowo dodawaj olej. Następnie przesiewaj porcjami mąkę, sodę i cynamon, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj startą dynię i dokładnie wymieszaj ciasto łyżką. Wylej masę do natłuszczonej tortownicy i piecz w około 50 minut w 175 stopniach.
Podanie:
Ciasto z dyni jest bardzo wilgotnym i dość ciężkim daniem. Dlatego nie każdy będzie w nim gustował. Zdecydowany smak zawdzięczamy sporej ilości cynamonu. Ewentualnie możemy zmniejszyć wilgotność ciasta przez niewielkie zmniejszenie ilości użytej dyni.

jakie ciasto, jakie ciasto upiec, jakie ciasto na szybko, ciasto z dyni, ciasto z dynią, ciasto z dynią przepis, pomysł na ciasto
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: belachan2.blogspot.com
Zobacz także