Ciasto z dyni

Ciasto z dyni
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 i ½ szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach, szklanka oleju, szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 3 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, opakowanie cukru wanilinowego
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 23 cm
Kategoria ciasto, deser
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 380

ciasto z dyniWykonanie:

Jajka ubij z cukrem i stopniowo dodawaj olej. Następnie przesiewaj porcjami mąkę, sodę i cynamon, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj startą dynię i dokładnie wymieszaj ciasto łyżką. Wylej masę do natłuszczonej tortownicy i piecz w około 50 minut w 175 stopniach.

Podanie:

Ciasto z dyni jest bardzo wilgotnym i dość ciężkim daniem. Dlatego nie każdy będzie w nim gustował. Zdecydowany smak zawdzięczamy sporej ilości cynamonu. Ewentualnie możemy zmniejszyć wilgotność ciasta przez niewielkie zmniejszenie ilości użytej dyni.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: belachan2.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także