Ciasto z gruszkami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 125 gram masła, szklanka mąki pszennej, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, 1 jajko + 1 żółtko, łyżeczka proszku do pieczenia; Masa gruszkowa: 3 jajka, 250 ml śmietany kremówki, ½ szklanki cukru, 75 dkg gruszek, 50 gram płatków migdałowych; |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 24 cm |
Kategoria | deser, ciasto, ciasto z owocami |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 420 |
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą w zwartą masę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. W tym czasie obierz gruszki, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na spore kawałki. Ciasto wyjmij z zamrażalnika i rozwałkowane włóż do formy, ciastem muszą być wylepione także boki formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i obciąż grochem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie ubij jajka z cukrem i śmietaną kremówką. Na podpieczone ciasto wyłóż gruszki, zalej je masą śmietanowo-jajeczną i posyp ją płatkami migdałowymi. Piecz w 30 minut w 180 stopniach.
Sugestia
Przed nałożeniem gruszek na ciasto można je posmarować jakąś konfiturą czy dżemem, doskonale nada się brzoskwiniowy lub morelowy, może być także agrestowy, ważne by nie był bardzo słodki.

ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis, ciasto z gruszkami, ciasto z gruszkami przepis, ciasto z gruszkami kalorie, ciasto owocowe
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: palcelizac.pl
Zobacz także