Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 125 gram masła, szklanka mąki pszennej, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, 1 jajko + 1 żółtko, łyżeczka proszku do pieczenia; Masa gruszkowa: 3 jajka, 250 ml śmietany kremówki, ½ szklanki cukru, 75 dkg gruszek, 50 gram płatków migdałowych;
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 24 cm
Kategoria deser, ciasto, ciasto z owocami
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 420

ciasto z gruszkamiWykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą w zwartą masę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. W tym czasie obierz gruszki, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na spore kawałki. Ciasto wyjmij z zamrażalnika i rozwałkowane włóż do formy, ciastem muszą być wylepione także boki formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i obciąż grochem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie ubij jajka z cukrem i śmietaną kremówką. Na podpieczone ciasto wyłóż gruszki, zalej je masą śmietanowo-jajeczną i posyp ją płatkami migdałowymi. Piecz w 30 minut w 180 stopniach.

Sugestia
Przed nałożeniem gruszek na ciasto można je posmarować jakąś konfiturą czy dżemem, doskonale nada się brzoskwiniowy lub morelowy, może być także agrestowy, ważne by nie był bardzo słodki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: palcelizac.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także