Ciasto z malinami

Ciasto z malinami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 5 jajek, 25 dkg masła, pół szklanki cukru kryształu, szklanka mąki, 10 dkg czekolady deserowej, łyżka kawy instant lub jakiegoś likieru, 20 dkg malin
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 24 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 360

Wykonanie:

Czekoladę połam na niewielkie kawałki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kawę lub likier i dokładnie wymieszaj składniki.
ciasto z malinamiJajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj przestudzoną masę czekoladową.Mąkę delikatnie przesiej do powstałej masy i mieszaj do całkowitego połączenia. Ciasto wylej do tortownicy i wysyp na wierzch maliny, które możesz delikatnie powtykać w ciasto. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.

Podanie:

Ciasto jest dość wilgotne i zaskakuje smakiem czekolady i malin. Jak na ciasto nie jest jednak bombom kaloryczną dlatego można je urozmaicić bitą śmietaną, która nadaje deserowi swoistej lekkości.

Uwaga
Jeśli używasz mrożonych malin pamiętaj by je rozmrozić i dokładnie osuszyć, w innym przypadku wyjdzie zakalec.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: top10recipesforcollege.com

Polecamy Ci również

Zobacz także