Ciasto z malinami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 5 jajek, 25 dkg masła, pół szklanki cukru kryształu, szklanka mąki, 10 dkg czekolady deserowej, łyżka kawy instant lub jakiegoś likieru, 20 dkg malin |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 24 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 360 |
Wykonanie:
Czekoladę połam na niewielkie kawałki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kawę lub likier i dokładnie wymieszaj składniki.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj przestudzoną masę czekoladową.Mąkę delikatnie przesiej do powstałej masy i mieszaj do całkowitego połączenia. Ciasto wylej do tortownicy i wysyp na wierzch maliny, które możesz delikatnie powtykać w ciasto. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Podanie:
Ciasto jest dość wilgotne i zaskakuje smakiem czekolady i malin. Jak na ciasto nie jest jednak bombom kaloryczną dlatego można je urozmaicić bitą śmietaną, która nadaje deserowi swoistej lekkości.
Uwaga
Jeśli używasz mrożonych malin pamiętaj by je rozmrozić i dokładnie osuszyć, w innym przypadku wyjdzie zakalec.
jakie ciasto, jakie ciasto upiec, ciasto z malinami, ciasto z malinami mrożonymi, ciasto z malinami przepis, ciasto z malinami proste
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: top10recipesforcollege.com
Zobacz także
żarłok :)
obśliniłam monitor!!!
A już niedługo będą świeże maliny