Ciasto z owocami

Ciasto z owocami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Biszkopt: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej Nadzienie: 750 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżeczki cukru pudru Owoce: dowolne owoce sezonowe: truskawki, maliny, jagody, borówki, wiśnie
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22 cm
Kategoria deser, ciasto, ciasto z owocami
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 520

Ciasto z owocami - zdjęcie 1Wykonanie:

Upiecz biszkopt. Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie miksując na niskich obrotach dodawaj pojedynczo żółtka, następne dodawaj w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wmieszane. Do  masy przesiewaj stopniowo mąkę, cały czas delikatnie lecz dokładnie mieszając. Gotowe ciasto biszkoptowe wylej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 40 minut. Po wystygnięciu biszkoptu przekrój go na dwie lub trzy części. Bitą śmietanę ubij, dodając po 2 minutach ubijania cukier puder i sok z cytryny, następnie ubijaj na wysokich obrotach miksera przez kilka minut do uzyskania odpowiedniej sztywności. Bitą śmietanę podziel na 3 lub 4 części, w zależności od ilości uzyskanych biszkoptowych blatów. Przełóż każdy blat śmietaną, dodaj owoce, przykryj biszkoptem, nałóż kolejną porcję śmietany i owoce. Boki posmaruj śmietaną. Przed podaniem ciasto należy schłodzić.

Podanie:

Biszkopt można także upiec z połowy składników, posmarować go mniejszą ilością bitej śmietany, udekorować owocami i zalać galaretką.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: paestry.christinepae.com

Polecamy Ci również

Zobacz także