Ciasto z owocami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Biszkopt: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej Nadzienie: 750 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżeczki cukru pudru Owoce: dowolne owoce sezonowe: truskawki, maliny, jagody, borówki, wiśnie |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22 cm |
Kategoria | deser, ciasto, ciasto z owocami |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 520 |
Wykonanie:
Upiecz biszkopt. Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie miksując na niskich obrotach dodawaj pojedynczo żółtka, następne dodawaj w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wmieszane. Do masy przesiewaj stopniowo mąkę, cały czas delikatnie lecz dokładnie mieszając. Gotowe ciasto biszkoptowe wylej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 40 minut. Po wystygnięciu biszkoptu przekrój go na dwie lub trzy części. Bitą śmietanę ubij, dodając po 2 minutach ubijania cukier puder i sok z cytryny, następnie ubijaj na wysokich obrotach miksera przez kilka minut do uzyskania odpowiedniej sztywności. Bitą śmietanę podziel na 3 lub 4 części, w zależności od ilości uzyskanych biszkoptowych blatów. Przełóż każdy blat śmietaną, dodaj owoce, przykryj biszkoptem, nałóż kolejną porcję śmietany i owoce. Boki posmaruj śmietaną. Przed podaniem ciasto należy schłodzić.
Podanie:
Biszkopt można także upiec z połowy składników, posmarować go mniejszą ilością bitej śmietany, udekorować owocami i zalać galaretką.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: paestry.christinepae.com
Zobacz także