Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 45 dkg rabarbaru, 30 dkg mąki, 20 dkg masła, 20 dkg brązowego cukru, 3 jajka, 4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie (125-150 gram) jogurtu greckiego lub innego gęstego naturalnego
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22 cm
Kategoria ciasto, deser, ciasto z owocami
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 320

ciasto z rabarbaremWykonanie:

Rabarbar umyj i obierz, pokrój na kawałki wielkości około 1 cm. Masło wymieszaj ubij z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku.  Mąkę wymieszaj z resztą sypkich składników i stopniowo dodawaj do masy, cały czas ją ucierając. Dodaj jogurt i wymieszaj składniki. Na koniec dodaj rabarbar i ponownie wymieszaj. Ciasto wyłóż do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut.

Podanie:

Ciasto to jest dość wilgotne, dlatego jeśli wolimy ciasta kruche czy po prostu suche wybierzmy inny przepis. Ten natomiast rewelacyjnie smakuje osobom lubiącym niecodzienne smaki, gdyż jest po prostu wilgotnym słodko-kwaśnym ciastem.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: libertylondongirl.com

Polecamy Ci również

Zobacz także