Ciasto z rabarbarem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 45 dkg rabarbaru, 30 dkg mąki, 20 dkg masła, 20 dkg brązowego cukru, 3 jajka, 4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie (125-150 gram) jogurtu greckiego lub innego gęstego naturalnego |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22 cm |
Kategoria | ciasto, deser, ciasto z owocami |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Rabarbar umyj i obierz, pokrój na kawałki wielkości około 1 cm. Masło wymieszaj ubij z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z resztą sypkich składników i stopniowo dodawaj do masy, cały czas ją ucierając. Dodaj jogurt i wymieszaj składniki. Na koniec dodaj rabarbar i ponownie wymieszaj. Ciasto wyłóż do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut.
Podanie:
Ciasto to jest dość wilgotne, dlatego jeśli wolimy ciasta kruche czy po prostu suche wybierzmy inny przepis. Ten natomiast rewelacyjnie smakuje osobom lubiącym niecodzienne smaki, gdyż jest po prostu wilgotnym słodko-kwaśnym ciastem.

ciasto z rabarbarem, ciasto rabarbarowe, ciasto rabarbarowe przepis, ciasto z rabarbarem przepis, proste ciasto z rabarbarem
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: libertylondongirl.com
Zobacz także