Ciasto z serem i malinami

0
ciasto z serem i malinami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka octu.

Masa serowo - śmietankowa:

  • 25 dag śmietany 18 proc.,
  • 20 dag białego, półtłustego sera,
  • 15 dag jogurtu naturalnego,
  • 25 dag świeżych malin,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżki żelatyny.

Dodatkowo:

  • 20 dag masy krówkowej o smaku kakaowym,
  • 20 dag śmietany kremówki,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do obsypania formy,
  • maliny i listki melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, nadal ubijając wsypywać powoli cukier z cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym żółtku, ocet, przesiane przez sito obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.

Masa serowo - śmietankowa: Ser przepuścić przez maszynkę. Maliny zmiksować, dodać ser, cukier, śmietanę i jogurt. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody a następnie rozpuścić w kilku łyżkach przegotowanej gorącej wody i wlewać powoli do masy cały czas miksując. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zgęstniała.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie połowy, przełożyć tężejącą masą. Na wierzchu posmarować masą krówkową, udekorować bitą śmietaną , malinami i listkami melisy. 

ciasto z serem i malinami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Grzegorz Rybkowski

Polecamy Ci również

Zobacz także