Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 75 dkg truskawek, 3 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dkg cukru pudru, 10 dkg cukru kryształu, 30 dkg masła lub margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, cukier wanilinowy
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 25x33 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 360

ciasto z truskawkamiWykonanie:

2 szklanki mąki przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj pokrojone w kawałki 20 dkg masła i wyrób na jednolitą masę. Dodaj żółtka i śmietanę, a następnie wyrób na zwartą masę. Zawiń cisto w folię i włóż do lodówki lub zamrażarki. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W czasie chłodzenia ciasta oczyść truskawki i pokrój je na połówki lub ćwiartki. Schłodzone ciasto wyłóż na blaszkę, możesz je rozkruszyć bądź zetrzeć na tarce, ciasto podpiecz przez około 10 minut, aż zrobi się złociste, wyjmij
z piekarnika i delikatnie przestudź. W tym czasie z pozostałych składników zrób kruszonkę. Szklankę mąki, 10 dkg masła, cukier kryształ i wanilinowy wyrób na kruszonkę. Na wystudzone ciasto nałóż truskawki, im więcej tym lepiej i obsyp kruszonką. Piecz w 160 stopniach przez około 30/40 minut. Kiedy przestygnie posyp cukrem pudrem.

Podanie:

Klasyczne kruche ciasto w wersji z truskawkami doskonale nadaje się na przekąskę, śniadanie czy wykwintny deser. Możemy je podać w wersji na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, ale samo w sobie smakuje również wyśmienicie. Ciasto to jest podstawą do wykonania innych deserów, możemy po prostu wymieniać owoce.

Oceń artykuł
3,83 / 12 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: sunset.com

Polecamy Ci również

Zobacz także