Ciasto z truskawkami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 75 dkg truskawek, 3 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dkg cukru pudru, 10 dkg cukru kryształu, 30 dkg masła lub margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, cukier wanilinowy |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma 25x33 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 360 |
Wykonanie:
2 szklanki mąki przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj pokrojone w kawałki 20 dkg masła i wyrób na jednolitą masę. Dodaj żółtka i śmietanę, a następnie wyrób na zwartą masę. Zawiń cisto w folię i włóż do lodówki lub zamrażarki. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W czasie chłodzenia ciasta oczyść truskawki i pokrój je na połówki lub ćwiartki. Schłodzone ciasto wyłóż na blaszkę, możesz je rozkruszyć bądź zetrzeć na tarce, ciasto podpiecz przez około 10 minut, aż zrobi się złociste, wyjmij
z piekarnika i delikatnie przestudź. W tym czasie z pozostałych składników zrób kruszonkę. Szklankę mąki, 10 dkg masła, cukier kryształ i wanilinowy wyrób na kruszonkę. Na wystudzone ciasto nałóż truskawki, im więcej tym lepiej i obsyp kruszonką. Piecz w 160 stopniach przez około 30/40 minut. Kiedy przestygnie posyp cukrem pudrem.
Podanie:
Klasyczne kruche ciasto w wersji z truskawkami doskonale nadaje się na przekąskę, śniadanie czy wykwintny deser. Możemy je podać w wersji na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, ale samo w sobie smakuje również wyśmienicie. Ciasto to jest podstawą do wykonania innych deserów, możemy po prostu wymieniać owoce.
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: sunset.com
Zobacz także
cisowianka
O ile mnie oczy nie mylą to na zdjęciu jest ciasto biszkoptowe udekorowane świeżymi truskawkami.
Natomiast w przepisie mowa o kruchym cieście pieczonym z truskawkami...
nieładnie...