Ciasto z wiśniami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 3 żółtka, 1 i ¾ szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ szklanki drobnego cukru, 125 gram masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany; Kruszonka: 75 gram migdałów mielonych, 50 gram płatków migdałowych, 75 gram mąki pszennej, 50 gram cukru, 75 gram masła + 1 kg wydrylowanych wiśni; |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma 25 x 35 cm |
Kategoria | ciasto z wiśniami, deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 245 |
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć tak by powstała zwarta masa. Zawiń ciasto w folię spożywczą
i włóż do zamrażalnika na kilkanaście minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę połącz ze sobą i zagnieć by powstało sypiące się ciasto.
Wiśnie wydryluj i umyj. Ciasto wyjmij z zamrażalnika i wyłóż nim formę. Na ciasto połóż wiśnie
i okrusz je kruszonką. Piecz około 40 minut w 180 stopniach.

ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis, ciasto z owocami proste, ciasto z wiśniami, ciasto z wiśniami i kruszonką
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: hsuanlin-homecook.blogspot.com
Zobacz także