Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram śliwek, pół kilograma mąki pszennej, 50 gram drożdży, 3 żółtka, 2 jajka, 200 gram masła, 150 gram cukru pudru, szczypta soli, 125 ml śmietanki, cukier wanilinowy
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma o wymiarach 25 cm x 35 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 270

Wykonanie:

Z drożdży, łyżeczki mąki i cukru oraz letniej śmietanki wyrób zaczyn drożdżowy. Pozostałą mąkę przesiej, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdży oraz białka
i żółtka, wyrób do połączenia składników.
ciasto ze śliwkamiDodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Śliwki umyj, przetnij na połówki i usuń pestki. Ciasto wyłóż na blachę na nie równomiernie rozłóż śliwki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut.

Podanie:

Drożdżowe ciasto ze śliwkami jest jedną
z form wykorzystania świeżych śliwek
w kuchni. Na pewno jest to jedno z szybszych i smaczniejszych ciast, jednak najlepiej smakuje jak jest świeże. Gdy nie będziemy w stanie zjeść całego, spokojnie część możemy zamrozić. Albo czerstwe ciasto odświeżyć w mikrofalówce. Najlepiej skropić je delikatnie mlekiem, wtedy będzie jeszcze lepsze, a w wersji na ciepło jest doskonałym pomysłem na śniadanie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: biscuitbarrel.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także