Ciasto ze śliwkami i bitą śmiataną

0
ciasto ze śliwkami i bitą śmietaną

Składniki:

  • 12 dag margaryny,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 3 jajka,
  • 20 dag mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ l śmietany kremówki,
  • usztywniacz do śmietany,
  • 5-6 kanek czekolady,
  • 8-10 dużych śliwek.

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodać usztywniacz. Rozłożyć na wystudzonym cieście i posypać tartą czekoladą.

ciasto ze śliwkami i bitą śmietaną

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Staniak

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Elżbieta Staniak

Polecamy Ci również

Zobacz także