Ciasto żurawinowe z masą czekolady

Przepyszne ciasto, które przygotujesz przed wyjściem do pracy - bez pieczenia.
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 125 gram gorzkiej czekolady 70% cacao,
- 125 gram białej czekolady,
- 250 gram masła,
- 130 gram mąki,
- 100 gram suszonej żurawiny,
- szczypta soli.
Podgrzewamy piekarnik do 240 stopni, formę smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki. Następnie rozpuszczamy czekolady osobno, jedna z połową ilością masła i drugą też. Do każdej
z rozpuszczonej czekolady dodajemy dwa roztrzepane jajka. Na koniec dodajemy sól i mąkę (połowa mąki do białej części i połowa do drugiej). Do masy z ciemną czekoladą dodajemy żurawinę i mieszamy następnie wlewamy do formy na dno. Białą czekoladę wylewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika. Wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy tam na minimum 2 godziny - do czasu kiedy piekarnik całkowicie nie ostygnie. Przestudzone ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, podajemy z żurawiną

wypieki, ciasta, ciasta przepisy, ciasta przepisy łatwe, ciasta przepisy tanie, ciasteczka kruche, ciasta desery, pomysł na deser, ciasto z owocami, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis, biszkopt, ciasta deserowe, ciasta deserowe przepisy, jaki deser, jak zrobić ciasto, ciasto żurawinowe, jakie ciasto, co na deser, jakie ciasto upiec, jakie ciasto polecacie, jakie ciasto na szybko, jakie ciasto na urodziny
Autor: Monika Gorbaczyńska
Zobacz także