Ciasto żurawinowe z masą czekolady

Ciasto żurawinowe z masą czekolady

Przepyszne ciasto, które przygotujesz przed wyjściem do pracy - bez pieczenia.

ciasto żurawinoweSkładniki:

  • 4 duże jajka,
  • 125 gram gorzkiej czekolady 70% cacao,
  • 125 gram białej czekolady,
  • 250 gram masła,
  • 130 gram mąki,
  • 100 gram suszonej żurawiny,
  • szczypta soli.

Podgrzewamy piekarnik do 240 stopni, formę smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki. Następnie rozpuszczamy czekolady osobno, jedna z połową ilością masła i drugą też. Do każdej
z rozpuszczonej czekolady dodajemy dwa roztrzepane jajka. Na koniec dodajemy sól i mąkę (połowa mąki do białej części i połowa do drugiej). Do masy z ciemną czekoladą dodajemy żurawinę i mieszamy następnie wlewamy do formy na dno. Białą czekoladę wylewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika. Wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy tam na minimum 2 godziny - do czasu kiedy piekarnik całkowicie nie ostygnie. Przestudzone ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, podajemy z żurawiną

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Gorbaczyńska

Polecamy Ci również

Zobacz także