Conchiglioni z kurczakiem i selerem w sosie pleśniowym

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 selery naciowe, oliwa, kurczak pierś serek mascarpone 1,5 opakowania, ser pleśniowy Lazur ok. 250 gram, makaron conchiglioni, |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 3 porcje |
Kategoria | danie główne, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie, duszenie |
Przygotowanie:
Selery obrać, pokroić w słupki, udusić lekko na patelni z dodatkiem soli i oliwy. Kurczaka pokroić w małe kawałki, posolić, popieprzyć i podsmażyć na osobnej patelni. Gdy seler będzie miękki zdejmujemy z gazu i dorzucamy do niego serek mascarpone. W metalowej misce położonej na garnku z gotująca się wodą rozpuszczamy ser pleśniowy (można go wcześniej podziabać widelcem). Gdy ser pleśniowy zrobi się miękki dorzucamy do niego selera z mascarpone. Dorzucamy pokruszone orzechy włoskie.
Podajemy z makaronem conchiglioni.

dania włoskie, dania makaronowe, conchiglioni przepisy, conchiglioni z mięsem, kurczak z makaronem
Autor: Aleksandra Filipowska
Zobacz także