Crumble - jabłka zapiekane pod kruszonką

0
jabłka zapiekane pod kruszonką

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 10 śliwek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 3 łyżki cukru,
  • 50 g zimnego masła,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.


Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Śliwki umyć i wypestkować. Owoce wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
W misce połączyć mąkę z płatkami, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło pokrojone w małą kostkę, wszystkie składniki wymieszać, do momentu uzyskania konsystencji okruchów.
Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą kruszonki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec do momentu zarumienienia (około 35 minut). Podawać na ciepło.

jabłka zapiekane pod kruszonką

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Alina Bednarczyk

 

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Alina Bednarczyk

Polecamy Ci również

Zobacz także