Crumble - jabłka zapiekane pod kruszonką

Składniki:
- 4 jabłka,
- 10 śliwek,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta cynamonu,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 3 łyżki cukru,
- 50 g zimnego masła,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Śliwki umyć i wypestkować. Owoce wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
W misce połączyć mąkę z płatkami, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło pokrojone w małą kostkę, wszystkie składniki wymieszać, do momentu uzyskania konsystencji okruchów.
Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą kruszonki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec do momentu zarumienienia (około 35 minut). Podawać na ciepło.
Zobacz przepis: Biszkopt z truskawkami i galaretką
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Alina Bednarczyk

Autor: Alina Bednarczyk
Zobacz także