Crumble z owocami

Składniki:
1 szklanka mąki -
- 2 łyżeczki cukru (może być brązowy)
- 50g masła
- 1 jajko
- świeże maliny i truskawki (lub inne owoce które lubimy).
Sposób przyrządzania:
Mąkę, cukier i pokrojone w kawałki masła zmiksować w blenderze. Dodać jajko i miksować jeszcze chwilę, aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki zawinięte w folię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do nasmarowanych masłem foremek, podziurawić spód i obciążyć fasolą lub ryżem. Po 15 minutach pieczenia zdjąć obciążenie i piec jeszcze 8-10 minut, aż się zarumieni. Ostudzić w formie. Tarty wyłożyć całymi, bądź zmiksowanymi owocami i zapiekać przez 5 minut w temp 180 stopni. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem i jeść ciepłe z gałką waniliowych lodów.
Przepis został nadesłany przez Panią Katarzynę Wojdę do konkursu "Potrawy walentynkowe"

jaki deser, co na deser, crumble z malinami, crumble przepis, crumble malinowe, przepis na crumble z malinami
Autor: Katarzyna Wojda
Zobacz także