Crumble z owocami

0
Crumble z owocami

Składniki:

  • crumble z malinami1 szklanka mąki
-
  • 2 łyżeczki cukru (może być brązowy)

  • 50g masła
  • 1 jajko
  • świeże maliny i truskawki (lub inne owoce które lubimy).

Sposób przyrządzania:

Mąkę, cukier i pokrojone w kawałki masła zmiksować w blenderze. Dodać jajko i miksować jeszcze chwilę, aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki zawinięte w folię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do nasmarowanych masłem foremek, podziurawić spód i obciążyć fasolą lub ryżem. Po 15 minutach pieczenia zdjąć obciążenie i piec jeszcze 8-10 minut, aż się zarumieni. Ostudzić w formie. Tarty wyłożyć całymi, bądź zmiksowanymi owocami i zapiekać przez 5 minut w temp 180 stopni. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem i jeść ciepłe z gałką waniliowych lodów.



 

Przepis został nadesłany przez Panią Katarzynę Wojdę do konkursu "Potrawy walentynkowe"

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Katarzyna Wojda

Polecamy Ci również

Zobacz także