Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg mięsa mielonego, 20 dkg pieczarek, 4 sporej wielkości cukinie, 2 cebulki, ząbek czosnku, ćwierć łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, ewentualnie ser żółty
Kuchnia polska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria kolacja, zapiekanka, danie obiadowe
Metoda gotowania smażenie, pieczenie
Ilość kalorii 320

 Wykonanie:

Cebulkę pokrój w niewielką kostkę i przesmaż na niewielkiej ilości oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię wrzuć mięso, przesmaż kilka minut i dodaj starte na tarce pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Mięso smaż do momentu, aż nie będzie surowe.Cukinie przekrój na wzdłuż na połówki, wydrąż gniazda nasienne i nałóż w ich miejsce mięso. Oprósz żółtym serem i  w naczyniu żaroodpornym wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez minimum 30 minut.

cukinia faszerowana

Podanie:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest doskonałym pomysłem na obiad. Nie musimy dodawać do tego dania innych elementów w postaci makaronu, ryżu czy ziemniaków. Jednak jeśli chcemy by było to bardziej konkretne danie warto podać je z zapiekanymi ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem czosnkowym.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: annies-eats.com

Polecamy Ci również

Zobacz także