Cukinia zapiekana z kurkami

- 1 dość "szczupła" żółta cukinia
(dł. ok. 20 cm) - ok. 20-30 dkg świeżych kurek
- 2 małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
- 1/3 strąka papryki żółtej
- 50 g serka topionege
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 kromka bułki (sam miąższ)
- 1 łyżka listków natki pietruszki
- 2 plasterki sera żółtego
- 1 duży ząbek czosnku
- do smaku: sól i pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunąć pestki, oprószyć wewnątrz solą. Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną całą dymkę, dodać grzyby i posiekany czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojony na kawałki serek i mieszać aż się rozpuści, na koniec dosypać pokrojoną w kostkę paprykę i doprawić całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, wnętrze obsypać bułką z natką, napełnić farszem z kurek, wierzch także posypać bułką i ułożyć paseczki sera żółtego. Grillować/zapiekać na ruszcie ok. 20-30 min. – dobrze jest przykryć cukinię folią aluminiową, aby farsz dobrze się zapiekł. Podawać na gorąco. Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka.
Autorka przepisu: Izabella Kulińska, Warszawa
Przepis nagrodzony w konkursie Letnie grillowanie.

Opracowanie: Marta Balcerowska
Zdjęcia: Izabella Kulińska
Zobacz także