Cukinia zapiekana z kurkami

Cukinia zapiekana z kurkami

cukinia zapiekana z kurkamiSkładniki:

  • 1 dość "szczupła" żółta cukinia
    (dł. ok. 20 cm)
  • ok. 20-30 dkg świeżych kurek
  • 2 małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 1/3 strąka papryki żółtej
  • 50 g serka topionege
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 kromka bułki (sam miąższ)
  • 1 łyżka listków natki pietruszki
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunąć pestki, oprószyć wewnątrz solą. Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną całą dymkę, dodać grzyby i posiekany czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojony na kawałki serek i mieszać aż się rozpuści, na koniec dosypać pokrojoną w kostkę paprykę i doprawić całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, wnętrze obsypać bułką z natką, napełnić farszem z kurek, wierzch także posypać bułką i ułożyć paseczki sera żółtego. Grillować/zapiekać na ruszcie ok. 20-30 min. – dobrze jest przykryć cukinię folią aluminiową, aby farsz dobrze się zapiekł. Podawać na gorąco. Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka. 

Autorka przepisu: Izabella Kulińska, Warszawa
Przepis nagrodzony w konkursie Letnie grillowanie.

Oceń artykuł
4,83 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Zdjęcia: Izabella Kulińska

Polecamy Ci również

Zobacz także